Comment

Ett brev från Greta Bladh

Här kommer ett introduktionsbrev från Greta Bladh som kommer göra ett arbete hos oss under våren:

Hej Viljan Träningsklubb!

Mitt namn är Greta Bladh och är anställd som doktorand i genusvetenskap vid Umeå universitet. Jag är född i Småland, uppvuxen i Skåne, men bor numera i Umeå. I år har jag dock återvänt till Malmö som gästdoktorand vid den idrottsvetenskapliga institutionen vid Malmö högskola. Under tiden jag är i Malmö ämnar jag att samla in empiri till mitt pågående avhandlingsprojekt inom vilket jag undersöker på vilket/vilka sätt fysisk träning kan förstås som en feministisk praktik. Därmed är min förhoppning att få göra en del av mitt fältarbete hos er på Viljan Träningsklubb. Anledningen till varför jag vänder mig till just er, är den öppna attityd gällande kroppsnormer och träning som avspeglas i Viljans stadgar. Jag är själv väldigt tränings- och idrottsintresserad. För närvarande är det framförallt gymträning och löpning som gäller för min del och har även jobbat på olika gym både i Sverige och utomlands. Således har jag ett passionerat förhållande till träning och fysisk aktivitet, som nu, genom mitt forskningsprojekt, förenats med mitt arbete inom genusvetenskapen.

En kort sammanfattning av mitt forskningsprojekt:

En tydlig nutida trend visar hur allt fler engagerar sig i gymträning under sin fritid. Detta har dock inte uppmärksammats i någon större bemärkelse inom forskningen. Till skillnad från stora delar av den traditionella organiserade idrotten, så är gymmet den plats där individer tränar sida vid sida, oavsett kön.

Fysisk träning har inom den akademiska litteraturen beskrivits som en praktik som möjliggör en utmaning mot normativa maskulina- och feminina kroppsideal. Samtidigt är denna utmanande praktik under ständig förhandling och idealen förnyas och reproduceras. Jag är i synnerhet intresserad av hur dessa förhandlingar ser ut och hur träning kan förstås som en möjliggörande kroppslig praktik bortom snäva uppfattningar av vad som är feminint, respektive maskulint.

Därvid är det min förhoppning att kunna få samtala med dig kring ämnen som rör träning och gymmet. Kanske skulle vi även kunna träna tillsammans någon dag?

Gällande intervjuerna, så är jag framförallt intresserad av tankar kring kroppen och andras kroppar i förhållande till träningen och möjliga frågor är följande: Har dessa kroppsuppfattningar förändrats under tidens gång? Om så, hur då? Vilka känslor uppbådas inför, under och efter träningen? Vad anser du om tanken av en så kallad feministisk träningspraktik? Vilken betydelse har det specifika rummet där du tränar för dig och din träning?

Hoppas vi ses snart!

Med vänlig hälsning,

Greta Bladh,

Umeå centrum för genusvetenskap, Umeå universitet

Greta.bladh@umu.se

Comment

Boxning inställt ikväll

Comment

Boxning inställt ikväll

Hej vänner! Ibland kommer livet emellan och idag får det konsekvenser för de som tänkt gå på kvällens boxningspass. Detta blir inställt och ersätts av öppet gym. Vi kör en gemensam uppvärmning och sen kör var och en sina egna övningar. Passa på att slipa snatch-tekniken, dina raka boxningsslag mot säck eller gör ditt eget set med burpees/turkish getups och squats eller vad du vill. Kom, det blir kul! Kram, Viljan

Comment

Viljankollo 2016!

1 Comment

Viljankollo 2016!

Nu blir det Viljankollo för hela slanten. Den 12-14 augusti åker vi till vackra och idylliska Havängs vandrarhem för en helg med kettlebells, yoga, rörlighet, boxning, mental träning, lek och mående.

1 Comment

Vill du engagera dig i Viljan?

Comment

Vill du engagera dig i Viljan?

Viljan har funnits sedan 2011 och medlemmar har kommit och gått under åren. Men Viljan består, och den är för alla oss som går hit regelbundet en plats där vi tränar och svettas tillsammans.

Vår vision: att ha ett ställe fyllt med kunskap om träning och svett men lika mycket ett ställe där man kan vara sig själv, vara social och avslappnad och prata med andra människor. Ett ställe där man inte behöver ha några coola träningsoutfits eller dyra skor, och inte heller ett ställe där man placerar människor i fack.

Vi tycker vi lyckats rätt bra: tänk bara på känslan när man lämnar Viljan. Dessa fina människor möter oss med sina breda leenden och alltid får vi ett varmt välkomnande. Tänk - det finns alltid någon som är glad att se JUST mig vara där JUST då. Det är vad Viljan ska vara!

Kandidera till styrelsen - det är kul!

Kanske känner du att du vill göra Viljan ännu bättre? Har du gått och funderat på att du vill festa med Viljan-folket? Vill du ställa till med utbildningar i hälsa? Är du en fena på att tillverka flyers? Är du en inspirerande organisatör som engagerar andra, eller är du en "doer" som gärna sätter planer i verket? Snart (21 februari) är det årsmöte och en ny styrelse ska tillsättas. Känner du att du passar in på ovanstående? Kandidera till styrelsen! Kolla här för att få ett hum om vad vi gör. Det är inte så snustråkigt som det kanske låter, vi lovar. Skicka ett mail till Frida och Louise i valberedningen och säg att du hemskt gärna vill vara med: valberedning@viljantraningsklubb.com

 

Comment

Nu är det 2016!

Comment

Nu är det 2016!

Schemat för vårterminen är släppt! Välj tid, välj dag, välj mellan kettlebell/kroppstyngd eller ruffie eller boxning! 

Comment